Tokaji Viktor, az U21-es bajnokcsapatunk új vezetőedzője

  • 2023.05.20. 09:45
  • Fehérvárav19

„Tudom, mi kell ahhoz, hogy valaki profi hokissá váljon” Kétszázhuszonkétszeres válogatott, hatszoros magyar bajnok, szapporói hős. A magyar jégkorong egyik meghatározó személyisége, egy igazi ikon érkezik az U21-es bajnokcsapatunk élére.

A 46 éves szakember 2016-ban kezdte edzői pályafutását a szlovák élvonalban szereplő MAC csapatánál, legutóbb pedig a DVTK Jegesmedvék ERSTE Ligában szereplő gárdáját irányította. Tokaji Viktor  Vaszjunyin Artyom helyét vette át a juniorok kispadján.

„Érzékenyen érintett minket Tyom távozása, annak viszont nagyon örülünk, hogy előrébb lépett a karrierjében, és az U21-es bajnokság megnyerése után egy felnőtt profi csapatot dirigálhat – mondta Fekti István, a Fehérvár Jégkorong Akadémia ügyvezető igazgatója. – Ez számunkra is fontos lépés, hiszen kaptunk egy visszacsatolást arról, hogy nemcsak a játékosok, hanem az edzőink fejlődési lehetőségeit illetően is jó irányba haladunk. Vaszjunyin Artyom távozása után a junior csapat élére olyan szakembert kerestünk, aki hosszú távon képes az akadémiai rendszer keretein belül irányítani és fejleszteni utánpótlásműhelyünk kiemelt korosztályát. Komoly feladat vár ránk a 2023/24-es szezonban itthon és a nemzetközi porondon is, a sikeres szerepléshez nélkülözhetetlen egy olyan karakter, mint Toki, aki ráadásul kilenc szezon keresztül a nagycsapat egyik bástyája volt, így van helyi kötődése. Az is fontos szempont, hogy az egykori kiváló hátvéd hozzáállása reményeink szerint plusz lendületet fog adni hátvédképzési célkitűzéseinknek is.

 Viktor az elmúlt években a Fehérvárhoz való kötődése miatt is nyomon követte az Akadémián zajló munkát, kinevezése igazi egymásra találás a felek között. „Az U21-es kiemelt korosztályt arra kell felkészítenem, hogy szintet tudjanak lépni a játékosok: az ERSTE Ligában, az ICE Ligában vagy más professzionális bajnokságban helyt tudjanak állni. Ez nekik és nekem is komoly kihívás. Székesfehérvár különleges hely a hazai jégkorongban, mert egészen a szupermini korosztálytól a komoly profi karrierig terjednek a lehetőségek. Egyedülálló, hogy egy fiatal megmártózhat az Erste Ligában, és belekóstolhat akár az ICE Ligába, vagy mint legutóbb a Bajnokok Ligájába is.”

Az elmúlt két évben Toki Miskolcon hasonló integráción dolgozott a stábjával, munkájának sikerét Galajda Zsombor, Páterka Bence de Hadobás Zétény vagy Kiss Roland is jól példázza. Utóbbi kettő éppen Tamperében a remekül szereplő felnőtt válogatott tagja. „A következő szezon tele lesz kihívásokkal, mivel a hazai bajnokság mellett az akadémiai rendszerben működő magyar csapatok visszatérnek az osztrák bázisú rendszerbe, ami hatalmas lehetőséget kínál az előrelépésre. Következetes, részletekbe menő és számonkérő edző vagyok. A hangsúly nálam a fejlesztésen lesz, ami olyan alapot adhat egy játékosnak, ami mind fizikálisan, mind mentálisan segítheti a beilleszkedését a profi felnőtt közegbe. A teljes stáb nevében állíthatom: tudjuk, mi kell ahhoz, hogy valaki profi hokissá váljon. Célkitűzésünk, hogy a játékosaink minél többen kerüljenek olyan szintre, hogy felnőtt korukban is megállják a helyüket. Ha ez címvédéssel, esetleg remek nemzetközi helyezéssel párosul, azzal nemcsak a csapatunk és a hokisaink nyertnek, hanem a teljes hazai hokitársadalom.”