Arany Máté a Fehérvári Titánok stábjában

  • 2018.06.27. 19:43
  • Fehérvárav19

A 24 éves szakember másodedzőként segíti Kiss Dávid munkáját.

Arany Máté 2002-ben, 16 éve kezdett el jégkorongozni Székesfehérváron. Pályafutása során számos korosztályos magyar bajnoki címet ünnepelhetett, valamint kétszer is magasba emelhette az EBYSL-trófeát, emellett a korosztályos válogatott tagjaként hazai jégen is szerepelhetett. A 2015-ben újra felnőtt magyar bajnokságban szereplő együttesben mutatkozott be a profik között, ahol a 64 mérkőzésen lépett jégre, pályafutásának azonban idő előtt egy komolyabb sérülés vetett véget: „Két éve másodjára is elszakadt a jobb keresztszalagom, ami miatt azt a szezon szó szerint, és átvitt értelemben is fél lábon húztam ki” – mondta Arany. „Nem tudtam teljes értékű munkát végezni, ezt tetézte, hogy egy porcleválásom is lett 2016 októberében, melyet már műteni kellett. Amikor felépültem, hosszas gondolkodás, és megannyi álmatlan éjszakát követően úgy döntöttem, hogy felhagyok az aktív pályafutásommal.”

Az aktív jégkorongozás utáni életre tudatosan készülő szakembernek nem volt ismeretlen az edzői pálya, hiszen a 2016/2017-es szezonban már a mini és szupermini csapatok mellett dolgozott. A 24 éves szakember így emlékszik vissza a kezdetekre: „Nem tudtam volna elképzelni, hogy a jégpályán kívül, civil életben folytassam tovább, így megkerestem Fekti Istvánt, az Akadémia sportigazgatóját. Többször átbeszéltük a lehetőségeimet, aki biztatott, hogy számít rám, mint utánpótlás edzőre. Az Akadémia is számított rám főállású munkatársként, így a 2017/18-as szezonban egy hónap után már vezetőedzője lettem az U10-es korosztálynak.”

Az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián mintegy 70 kis sportolóval foglalkozó edző nem csak a legkisebbeknél, hanem a válogatottban és a Fehérvári Titánok együttesében is kipróbálhatta magát: „Tavaly májusban Kóger István, a Titánok vezetőedzője megkeresett, hogy tudnék-e segíteni a volt csapatomnak a pályán kívülről is. Természetesen kapva kaptam a lehetőségen, mivel egyrészt úgy érzem, így sokkal könnyebb volt az átállás a játékos-pályafutásról az edzősködésbe, másrészt a „másik oldalt” is egyből tűzközelből tudtam figyelni, mint a csapat video-edzője. Nagyon sokat tanutam Kóger edzőtől, és a mai napig nagyon hálás vagyok neki azért, hogy biztosította számomra a lehetőséget. Mindemellett az U13-as válogatott stábjába is meghívást kaptam, valamint vendégedzősködhettem az U18-as válogatottnál, a szezon végén a felnőtt válogatott néhány mérkőzésén is ott lehettem, mint video-edző. Tanulási lehetőségekből, újdonságokból tehát nem volt hiány.”

A következő szezontól a Fehérvári Titánok másodedzői posztja mellett Arany Máté továbbra is irányítja majd a mini korosztályt. A szakember így fogalmazta meg várakozásait a 2018/2019-es évadról: „Nagyon sok munkával és várakozással nézünk a következő szezon elé. Mint említettem, a klubnál játékosként részese lehettem az U18-as, U20-as, és a farm csapat sikereinek melyben Tyler Dietrich mellett Kiss Dávid volt a másodedző. Úgy érzem, mindkettőnk nevében mondhatom, hogy életre szóló indíttatást, meghatározó szakmai alapokat kaptunk Tylertől, és azóta is azon vagyunk, hogy folyamatosan fejlesszük, képezzük magunkat. Ennek a tudásnak a legjavát szeretném átadni, és bár a korkülönbség köztem és a játékosok között nem nagy, nem érzem úgy, hogy ez hátrányt jelentene, hiszen pozitív, jó srácokkal van tele a csapat, akik éhesek a fejlődésre. Dáviddal mindketten elhivatott fehérváriak vagyunk, a munkánkat a klubért, a városért ebben a szellemben végezzük. Mindig nagyon vártam az új szezon kezdetét, az új kihívásokat, de talán ennyire, mint az előttünk állót, még soha.”