Fehérvárról Svédországba

  • 2023.03.07. 12:45
  • Fehérvárav19

Vén Bendegúz a nagybátyja nyomdokain a fehérvári jégkorong-akadémián kezdte pályafutását. A csatárból lett hátvéd 14 évesen nyakába vette a világot és Svédországba igazolt. Most pedig újabb mérföldkőhöz érkezett a pályafutása. 

Vén Bendegúz ifj. Ocskay Gábor unokaöccse, valamint Ocskay Gábor unokája. Így, az, hogy jégkorongos lesz belőle nem is volt igazán kérdés, bár a családban egy darabig még úgy voltak vele, hogy nem lépnek rá az útra, de egy kesztyű eldöntötte Bendegúz sorsát. Öt és fél évesen kezdett az Ifjabb Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia U8-as korosztályában.

„Nagyon jó emlékeim vannak Fehérvárról. Mindig a saját korosztályomnál feljebb játszottam, így inkább éreztem magam 2005-2006-es születésűnek. Jó társaság volt, nagyon élveztem abban a csapatban játszani, edzőink is jók voltak. Kiváló edzéseink voltak, megfelelő képzést kaptunk, nagyon megszeretették velem ezt a sportágat már az elejétől fogva. Talán egy edzőpáros volt rám a legnagyobb hatással Fehérváron, Andrej Brodnjik és Pillók Martin. A koritechnikám 11-12 évesen nem volt a legjobb, és akkor Andrej elkezdett skill-edzéseket tartani keddenként és szerdánként, nagyon sokat tanultam tőlük. Az utolsó időszakomban az U14-ből játszottam fel hozzájuk az U16-ba, ott fejlődtem a legtöbbet szerintem” – emlékezett vissza Vén Bendegúz.

A legszebb fehérvári emlékei kapcsán eszébe jut egy Újpest elleni elődöntő, ahol 6-1-re nyert az IOGJA, a mérkőzésen Vén négy gólja mellett kiosztott két gólpasszt is. Az Akadémián a jégkorong alapjai mellett emberileg is kiváló alapot a fiatal tehetségnek.

„Megtanultam értékelni a dolgokat, nagyon sok olyan tudással lettem gazdagabb, amely az életre készített fel. Alázatot és tiszteletet tanultam az idősek felé, segítőkészséget. Mindig elmondták az edzők, hogy legyünk kedvesek és segítőkészek, ne bántsunk senkit azért, ahogy kinéz, vagy azért amit éppen csinál. Legyünk elfogadóak mindenkivel szemben.”

14 éves korában úgy döntött a családjával együtt, hogy Svédországban folytatja pályafutását. A váltás mellett több érv is szólt, az északi ország mindig is vonzotta, másrészről pedig ki akart szakadni a megszokottból, egy olyan helyre ment, ahol sem a nagybátyához, sem a nagypapájához nem mérik. De természetesen az elején meg voltak a nehézségek.

„Svédországban teljesen más életfelfogás van, sokkal nyugodtabbak és elengedettebbek a gyerekek. Az elején nehéz volt, sok volt a sírás, a lustaság, rendetlenség. Megtanultam egyedül élni és azt, hogy meg kell tervezni előre a napjaimat, így sokkal jobban működik az élet. Nehéz volt átkapcsolnom az új életmódra, fel is jött 1,5 kg az első hónapban, teát, chipset, és hasonló finomságokat ettem. Aztán az edzőim beszéltek velem, segítettek nekem, tanácsokkal láttak el az étrenddel kapcsolatban. Így már 1-2 hónap után összeállt ez a része is.”

Bár a fehérvári akadémián csatárként játszott, Svédországban a hátvédek közé került, hiszen jobbkezes bekként sokkal jobb lehetőségei lehetnek, valamint jó a passzkészsége és a lövéstudása is. Jelenleg a Nacka U16-os együttesét erősíti, de a szezon során jó néhányszor már szerepelt az U18-as gárdában is, tavaly Stockholm régió bajnokai lettek. A svéd képzési rendszerben ebben az évben választhatnak gimnáziumot a játékosok. Három csapat invitálta próbajátékra, a Malmö Redhawks, a Djurgården és a Södertälje.
„Az U16-os szezon kezdetétől fogva a csapatok invitálhatják a játékosakat próbajátékra, e-mailen keresztül veszik fel a kapcsolatot a gyerekekkel. Az első csapat júniusban keresett meg, hogy szívesen látnának próbajátékra. Nagyjából hatvan játékost odahívtak, játszottunk egymás ellen, illetve edzettünk is néhányat. Tőlük azt a választ kaptam, hogy nyolcadik hátvédnek odavinnének, így nem éltem a lehetőséggel. Malmöben egyáltalán nem tetszett a környezet, jóval veszélyesebb város mint Stockholm, edzettem velük, aztán végül nem is jutottunk el komoly megbeszélésekig. A Södertäljéhez nem kellett elmennem próbajátékra, mivel ők is stockholmiak, láttak már játszani, így egyből szerződést ajánlottak. Három plusz egy éves periódusról beszélünk, sporttagozatos osztályba fogok járni.”

A klub mellett a válogatottban is szerepet kap már Vén Bendi. Ebben a szezonban az U16-os nemzeti csapat mellett ősszel Svasznek Bence, az U18-as magyar válogatott szövetségi kapitánya is meghívta a keretbe, sőt élete első U18-as Négy Nemzet tornáján 15 évesen kettő góllal debütált.